• info@petrosiniotakis.gr

Συν+ΠΡΑΞΗ Δημοτών Ηρακλείου

Η μεγάλη εικόνα του Κόσμου μας μετασχηματίζεται με γοργούς ρυθμούς και απρόβλεπτους τρόπους, υποχρεώνοντάς μας σε διαρκή εγρήγορση στους ιδιαίτερους τόπους, τις δικές μας πατρίδες.

Η «αρχιτεκτονική του πλανήτη» στην εποχή της τέταρτης τεχνολογικής επανάστασης, απέχει σημαντικά από την εικόνα και τις εμπειρίες με τις οποίες είχαν ταυτιστεί οι αμέσως προηγούμενες γενιές. Η εποχή του διαδικτύου και οι μεγάλες αλλαγές στις παραγωγικές και οικονομικές συνθήκες που επήλθαν με την ανάπτυξη των επικοινωνιακών διαύλων, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την εικονοποίηση των συναλλαγών, δημιούργησαν ένα περιβάλλον διεθνές που γνωρίζει με επιταχυνόμενη ένταση μεγάλες τεκτονικές αλλαγές. Αλλαγές καθοριστικές στις διεθνείς σχέσεις, στις γεωπολιτικές ισορροπίες και την ανάδειξη νέων κέντρων ισχύος, στις σχέσεις με γειτονικούς λαούς αλλά και στις συνθήκες εκείνες που χαρακτηρίζουν τις μικρές τοπικές πραγματικότητες τις καθημερινές ανθρώπινες δικές μας σχέσεις.

Το Ηράκλειο, το Κέντρο της περιφέρειας Κρήτης, αποτελεί τον 4ο  δημογραφικό πόλο της Ελλάδας και ένα από τα διακριτά κέντρα της Ανατολικής Μεσογείου. Οι προκλήσεις δεν εξαντλούνται στη διαχείριση ή την αποσπασματική αντιμετώπιση των ζητημάτων που ευνοούν τις προτεραιότητες των θεσμών αντιπροσώπευσης και της τοπικής εξουσίας. Διευρύνονται διαρκώς και απαιτούν την δική μας ενεργή και καθημερινή κινητοποίηση. Οι Πολίτες μπορούν να συμμετέχουν στην λήψη των αποφάσεων που τους αφορούν, από απόσταση και η γνώμη τους δύναται να διατυπώνεται ακόμη και με τοπικά δημοψηφίσματα και να λαμβάνεται υπόψη.

Έχουμε το θάρρος και την τόλμη να ανακαλύψουμε από μηδενική βάση τις αρχές που εξαντλήσαμε ή παρακάμψαμε μέσα στη σπουδή μας για το εφήμερο και πολλές φορές καθόλου αυτονόητο. Να αναδιατυπώσουμε πολλές προτεραιότητες και τακτικές που θεωρούσαμε ότι υπηρετούν και προάγουν το συλλογικό συμφέρον.

Τολμάμε,συμμετέχουμε ενεργά, συνομιλούμε δημοκρατικά, συνθέτουμε και μοιραζόμαστε χωρίς προκατάληψη για μια σειρά ζητημάτων ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ:

 • Ο δημόσιος χώρος της πόλης
 • Οι υποδομές βιώσιμης κινητικότητας
 • Η προσβασιμότητα και το δικαίωμα συμμετοχής στις λειτουργίες της ανθρώπινης κοινότητας στην πόλη και τους οικισμούς
 • Η καταπολέμηση κάθε ζώνης αποκλεισμού στα όρια της κοινής μας διαβίωσης
 • Η ισότιμη πρόσβαση σε δημόσια αγαθά και υπηρεσίες
 • Η εκπαίδευση όλων ανεξαιρέτως των συμπολιτών και των κατοίκων του Δήμου
 • Οι προνοιακές υπηρεσίες και η στήριξη των αδύναμων και η βοήθεια στις ευπαθείς ηλικίες και ομάδες
 • Η δημιουργία βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών για την κάλυψη των αναγκών της οικογένειας και των εργαζομένων ή άνεργων γονέων
 • Η πολιτισμένη συμπεριφορά απέναντι στα ζώα που συνυπάρχουν ανάμεσά μας
 • Ο κοινός κώδικας μιας ευγενούς συνύαρξης και ο σεβασμός στην διαφορετικότητα του άλλου

Η Πόλη μας ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ με εθνική και περιφερειακή ακτινοβολία

Το Ηράκλειο σήμερα έχει διευρύνει τα φυσικά, τα πολεοδομικά και τα οικιστικά του όρια, έχοντας αποκτήσει τον χαρακτήρα μιας μητροπολιτικής περιοχής με κρίσιμο ρόλο στις ανατολικές και δυτικές περιοχές μιας μεγάλης χωροταξικής ενότητας. Οραματιζόμαστε και σχεδιάζουμε:

 • μια πόλη με ορατές και ποιοτικές πολεοδομικές ενότητες, οργάνωση και εύρυθμη λειτουργία
 • δομημένη με ισορροπίες, κτισμένου και ελεύθερου χώρου
 • με ευδιάκριτους θύλακες κοινόχρηστων χώρων και υποδειγματική κυκλοφορία
 • το ζήτημα της στάθμευσης των κατοίκων και το κυκλοφοριακό είναι ζήτημα επικαιροποίησης και εφαρμογή των μελετών μετά από εκτεταμένη διαβούλευση με τους πολίτες
 • μια πόλη με αξιόπιστες πύλες εισόδου από το ευρύτερο εθνικό και διεθνές περιβάλλον
 • με γειτονιές και χωριά σχεδιασμένα από το απόθεμα των προβλέψεων και των εμπειριών μας
 • οι Διαδημοτικές συνεργασίες με τους όμορους Δήμους, Μαλεβιζίου και Χερσονήσου θα αναδείξουν τόσο τα ζητήματα του παράκτιου θαλάσσιου μετώπου όσο και της ανάπτυξης της ενδοχώρας καθώς και της από κοινού αντιμετώπισης των ζητημάτων διαχείρισης του υδατικού δυναμικού

Ισότιμη σχέση ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΝΔΟΧΩΡΑΣ.

Η κρίση μας δίνει τη δυνατότητα να ενισχύσουμε την επαναφορά των νέων επιστημόνων, τεχνιτών και παραγωγών στα χωριά και τους οικισμούς του Δήμου μας, με στόχο να παράξουν πιστοποιημένα και υψηλής ποιότητας προϊόντα μέσα από δυνατές ομάδες παραγωγών και να διεκδικήσουν την προώθηση στις διεθνείς αγορές με προστιθέμενη αξία, την ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Δύναμή μας αποτελούν τα πολυεπίπεδα στρώματα πολιτισμών από τη μινωική εποχή ως το σήμερα, αναδεικνυόμενα και ενταγμένα στην ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία των δημοτών του Ηρακλείου. Η ταυτότητα, η ιστορία και τα μνημεία του τόπου, μας συνέχουν και αποτελούν προέκταση της φυσικής μας ύπαρξης.

Ταυτόχρονα, μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης μας είναι τα επιστημονικά και ερευνητικά ιδρύματα ΙΤΕ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΑΤΕΙ ενταγμένα σε όλο το φάσμα των παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Η συν+ΠΡΑΞΗ Δημοτών Ηρακλείου είναι η πρόκληση της σημερινής μέρας και της μελλοντικής διαδρομής της πόλης και της περιοχής μας, αλλά και ο καθοριστικός παράγοντας που μπορεί να καταστήσει ένα άλλο, καλύτερο Ηράκλειο, εφικτό για όλους. Η πρόσκλησή μας είναι ανοικτή στη νεολαία μας, την αυριανή μας ελπίδα, στους χιλιάδες φοιτητές που θέλησαν να σπουδάσουν εδώ, πλουτίζοντάς μας με την ορμή και τη ζωτικότητά τους, στους νέους ανθρώπους και τα νέα ζευγάρια που αγωνίζονται διεκδικώντας τους όρους μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης, στους παλιούς Ηρακλειώτες που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ, βλέποντας την πόλη να απλώνεται πέρα από τα τείχη ίσαμε τον Καρτερό, τον Γιούχτα και τα Λινοπεράματα, σε όσους συμπολίτες ήλθαν και επέλεξαν να ζήσουν εδώ, επενδύοντας το βιός τους σε μια αγαπημένη πόλη, ανοικτή στους θαλασσινούς αέρηδες, σε εκείνους που ήλθαν από άλλες μακρυνές χώρες, πολλές φορές διωγμένοι από την ανέχεια και την ανασφάλεια των περιφερειακών κρίσεων και των πολέμων.

Σε όλους εκείνους που υπερασπίζονται τη δυνατότητά και το δικαίωμά μας να είμαστε διαφορετικοί, αλλά να συνυπάρχουμε στη βάση του αλληλοσεβασμού, της ανοχής της διαφορετικής άποψης, σε όσους εξακολουθούν να αισθάνονται ότι η αλληλεγγύη είναι η πραγματική δύναμη της συν+ύπαρξης, της συν+πόρευσης, της ΣΥΝ-ΠΡΑΞΗΣ μας για ένα κοινό μέλλον.